Vad har hänt under året

  • Bo Bergstrand höll ett föredrag i samband med sällskapets årsmöte "Föreställningar om orienten - bildningsresor, mode och kolonialism under det tidiga 1900-talet"
  • Den 6 juni invigdes årets Litterära stig med aforismen av Gertrud Lilja, illustrerade av elever från Långasjö skola
  • På Elisabeths födelsedag 12 november arrangerades en berättar-kväll "Rasta skumme" i Café Stallet i Långasjö

Kommande arrangemang 

  • Utställningen "Den beslöjade kvinnan - Resan till Algeriet 1914" visas i Växjö Domkyrkocentrum under Elin Wägner veckan 28/2 - 8/3.
  • Filmen om Elisabeth Bergstrand-Poulsen "På Hökens vingar" visas den 9/3 kl 15 i Domkyrkocentrum, St Sigfridsalen
  • EBP-sällskapets årsmöte med program under mars månad. Mer info kommer.

Vårt arbete

I Elisabeths fotspår - EBP sällskapets mål

"Elisabeth skulle ha tyckt om ert engagemang", sade Dodo Bergstrand-Poulsen, svärdotter till Elisabeth Bergstrand-Poulsen, med ett stort leende till mig då jag berättade för henne att vi den 28 februari 2011 hade bildat Elisabeth Bergstrand-Poulsen sällskapet. 

Elisabeth ville komma i kontakt med läsare och bildbetraktare, hon var angelägen att sprida sina tankar och förmaningar, sin syn på liv och död, våld och fred, det lantliga samhället och den stora världen, natur och kultur, gott och ont.

Elisabeth såg det värdefulla utvecklat som bäst i sin hemsockens och barndomens människors rika liv. Berättelserna hon hade lyssnat till som barn var det material utifrån vilket hon kunde forma sina gestalter, väva sina livsvävar, färgrika, melodramatiska med humor och också ibland med ett allvarligt lyft pekfinger.

Måleriet upptog en stor del av hennes uttryckslängtan, men skrivandet kan väl betraktas som ett mångfacetterat samtal med, å den ena sidan, gestalterna från det förflutna och å andra sidan människorna från samtiden.

Hennes böcker sätter igång möten mellan hennes hembygds människor från en förgången tid och läsare under mellan- och efterkrigstiderna, som liksom Elisabeth själv brottades med den moderna tidens omvälvningar. Elisabeth drog ut i världen, lämnade barndomshemmet i Långasjö bakom sig och bosatte sig, efter sin konstutbildning och studieresor till Paris, Algeriet, Florens och Neapel, i Charlottenlund, norr om Köpenhamn.

I skrivandet och målandet tog hon upp sin barndoms skatter och delade ut dem till en stor internationell läsekrets. Vi vill bidra till att vi som läsare kan upptäcka gåvorna som hennes böcker gömmer. Vi tror att texterna berättar mycket mer än bara hembygdsskildringar. Intryck från möten med Grekland, Italien, Frankrike, Algeriet, konst och kultur, från diskussioner med dåtidens vetenskapsmän och konstnärer har hon blandat med en levande gammal berättartradition. Verkningar som tidens impulser har haft på ett känslosamt "Instrument", som författaren, utan tvekan, var, kan spåras och ge oss nya aspekter, inte minst i bilden av en kvinnlig konstnärs agerande i en brytningstid, i förskingringen, i ett främmande land, i ett lyckat konstnärsäktenskap.

Vi vill uppmuntra till läsning av hennes texter med friska sinnen. Vi arrangerar föreläsningar och seminarier, som ska belysa olika aspekter och frågeställningar: t ex det filmiska i EBPs berättande, "fromhetens och trons bild" i hennes texter, "kropp och kroppslighet", tankar om hållbarhet och mycket annat, som dyker upp under arbete med texterna. Vi är också intresserade av information om Elisabeths kontakt med andra konstnärer och tar tacksamt emot inspiration och hänvisningar.

Mesene Laux