Natur och kultur i samklang

Sommaren 2021 ligger framför oss. Dags att krypa ut ur isoleringen och ta för sig av livet. Lagom till vårt första evenemang i år, lättar Corona-restriktionerna. Så utmärkt lämpligt! Nationaldagen 6 juni kan 500 personer få träffas utomhus! Det ska bli en glädje att få se så många möta upp vid Långasjöns strand, för att njuta av natur och kultur. Naturen ligger där och bara väntar på oss. Kulturen talar sitt stillsamma språk sedan urminnes tider. Litterära Stigen har i år samlat korta texter och bilder om TRÄD.

För Elisabeth och hennes vän Gertrud var detta ett kärt och angeläget ämne. Var de ovanligt klarsynta? De såg in i framtiden och det de såg, var inte gott. Skövling, miljöförstöring, vad visste de om koldioxid och ozonskikt, regnskog och klimatkris? De växte upp i samklang med naturen, men anade att något var på väg åt fel håll.

De var inte ensamma i sin oro. Artur Lundkvist, Elin Wägner och många fler såg visst också vart det barkade hän. Nu är vi där. Mitt i klimatkrisen. Men då kommer Tranströmer, Eggehorn, m fl och visar oss på naturens skönhet och källa till kraft.

Bygdens egna döttrar, Eva Garami och Sofia Thelin, går i Elisabeths fotspår och visar oss naturens kraft och skönhet. Eva i en vacker fotobok med inlagda dikter och ett tydligt budskap: Naturen är fantastisk, låt oss vara rädda om den! Sofia med sånger och texter om möjligheter att återskapa naturen vid husknuten. Båda författarna visar också med all tydlighet hur man kan förändra och bevara. Eva odlar och dokumenterar, Sofia erbjuder Workshop med odling. Tydligare än så kan väl inte natur och kultur gå hand i hand?  Som om inte detta vore nog har vi också Bo Bergstrand mitt i byn! Också hans rötter finns i den här socknen mylla. 6 juni ska han ladda upp med penslar och färger till Workshop för barnen, precis på den plats, där Elisabeth en gång ställde upp sitt staffli. Han kan både det här med odling och måleri. 

Nu, kära Elisabeth, har du efterföljare här och nu. Unga människor, som liksom du, vill förändra världen till det bättre. Inte genom att stå på balustraderna och agitera, utan genom en skön blandning av natur och kultur. Varför skrika om miljöhot, när man kan sjunga om det? Varför rasa över modernt skogsbruk, när man kan visa på hur det kan vara. I ord och bild. Nu förenklar jag nog verkligheten. Greta Tunberg, du behövs. Du behövs jättemycket! Du har en enorm uppgift. Vi får alla bidraga på vårt eget sätt.

Kanske är detta EBP-sällskapets uppgift inför framtiden: att värna natur och kultur och uppmuntra till skapande verksamhet.

DIN BARK MIN HUD

TRÄDEN STAMMAR UPP TILL GUD

RÖTTER STRÄVAR NER I DY

NATTSVART JORD OCH ROSENSKY

ALLT HÖR IHOP

LIV OCH DÖD I STÄNDIG LOOP

JAG FANNS INTE UTAN DIG

ALLT VÄXANDE SOM OMGER MIG

Sofia Thelin

 

Min Moder Jord

Jag känner dig

Du omfamnar mig

Och fyller mig med kraft

Jag ber till dig

Att få stärka mig

När jag är svag och matt

Styrkan från dig

Den känns inom mig

Som en värmande skatt

Du som ser mig

Vad kan jag ge dig

Och skydda dig från allt

Vi förgör dig

Det gör ont i mig

Min ro, mitt hem, mitt allt

Eva Garami